„Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej” w Iwaszkiewiczu

echopowiatu_tradycje_kulinarne_w_iwaszkiewiczu

25 kwietnia  w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza odbył się już drugi  finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. W tegorocznej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej oprócz czterech zespołów z Iwaszkiewicza wzięły udział dwie drużyny  z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu.

Do jury degustacyjnego zostali zaproszeni: dyrektor Hanna Bonecka, wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna, Urszula Opasiak, dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Starostwa Powiatowego w Sochaczewie, Wioletta Cabanowska i Monika Pawełek, Janusz Bąbała, Jakub Kłoszewski, Renata Pawlikowska i Agnieszka Wiosetek–Reske nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi w Zespole Szkół w Łowiczu, Elżbieta Sobczyńska i Agnieszka Mućka z zespołu do spraw promocji szkoły w Iwaszkiewiczu. Techniczną opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomii z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza: Katarzyna Strzałkowska-Bonat, Lidia Pojawa i Dorota Waszczeniuk.
Członkowie jury degustacyjnego zostali postawieni przed bardzo trudnym zadaniem, ponieważ musieli ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd, smak, dobór składników,  a także zgodność z regionalną tradycją. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami, kreatywnością i fantazją,  a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zdobyli:  Dawid Rębowski, klasa IV Technikum oraz Mikołaj Marciniak, klasa III Technikum w  Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza, którzy przygotowali faszerowane polędwiczki z buraczkowym spaghetti , ziemniaczanymi wachlarzami i pikantnym sosem oraz deser o wdzięcznej nazwie Oczekiwanie na wiosnę.
II miejsce zdobyli: Mateusz Kurcz i Daniel Lesiewicz z klasy I Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza za przygotowanie  królika w sosie śmietanowym z kurkami oraz  owoców  zapiekanych  pod kruszonką jako deseru.
III miejsce zdobyły:  Martyna Sołtysiak i Monika Panak z klasy II Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu, które przygotowały pstrąga faszerowanego z surówką z kalarepy, a na deser ciastko gruszkowo- wiśniowe z sosem waniliowym.
Nagrodę specjalną dyrektora Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie  otrzymały Dominika Czubak i Wiktoria Walendziak z klasy III Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu za przygotowanie  roladek z kurczaka na postumencie z kaszy jaglanej z karmelizowanym burakiem i sosem śmietanowo-ziołowym, a  na deser musu z kaszy manny jabłkowo-malinowego.
Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, m.in. pamiątkowe dyplomy, sprzęt AGD, książki o tematyce kulinarnej.
Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
E. Sobczyńska
Foto A. Biszczan

Powiązane artykuły

*

Podoba Ci się ten artykuł?
Nawet jeśli nie, to i tak możesz polubić profil Echa Powiatu, by zmobilizować do lepszej pracy naszych redaktorów :)