Jedzmy jabłka!

jedzmy-jablka

Rano jedno dla urody, wieczorem drugie dla zdrowia – rada stara, ale jakże pożyteczna. Jabłka są skarbnicą witamin, mikroelementów, błonnika. Jemy surowe, pieczone, w postaci szarlotki czy musu.

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety. Są świetnym źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz beta-karotenu. Zaopatrują też nasz organizm w wapń, potas, magnez, sód, kwas foliowy. Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pozytywnie wpływa na stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi.

O korzyściach, nie tylko tych zdrowotnych, piszemy w dzisiejszym wydaniu Echa Powiatu!

etykiety

Powiązane artykuły

*

Podoba Ci się ten artykuł?
Nawet jeśli nie, to i tak możesz polubić profil Echa Powiatu, by zmobilizować do lepszej pracy naszych redaktorów :)